Roland Van Campenhout

Als sixties misfit las Roland Van Campenhout On the road van Jack Kerouac en wilde hij schrijver worden, maar de jazz die uit het boek opklonk porde hem aan gitaar te spelen als zoon van de blues en zijn muzikale kronkelweg in te slaan. Vandaag is hij een waar bluesicoon. Hij speelt solo, met enkel een akoestische gitaar en een mondharmonica, of met vrienden, de sterren van de hemel rockend. Maar hij is veel meer dan alléén maar de Blues. Op LP en CD zet hij zich rustig aan het experimenteren met oosterse klanken en samples (getuige het project The Last Tribe); op de quasi-instrumentale LP Snowblind staan sfeervolle nummers waar helemaal geen tekst bij hoeft... Op Little Sweet Taste treffen we allerhande, onbeschrijflijke soorten muziek aan - het is blues, maar niet zoals we die gewend zijn. En op The Great Atomic Power, zijn nieuwste cd, drijft hij het eclecticisme ten top; waarbij hij met het grootste gemak genres verzoent die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben en brouwt hij er wereldmuziek van eigen vinding van.

Terug


Laurence Vielle

Brusselse actrice, theaterauteur en dichteres. Ze schreef o.a. de theaterstukken Jeanne en fragments, L'Incroyable Histoire du Grand Gelbe, La Limière, L'autre côté, en Pièce d'eau. In 1998 kreeg ze voor haar theatertekst Zébuth ou l'histoire ceinte de debuutprijs van de Franstalige Gemeenschap. Haar gedichten "qui sont avant tout des mots à dire" zijn geïnspireerd op wat ze hoort in haar omgeving. Ze verzamelt de uitspraken van anderen, de woorden van anonieme voorbijgangers in verschillende steden, die als materiaal dienen voor haar werk en waarmee ze probeert verbanden te leggen tussen de mensen.

Terug


Cia Rinne

Geboren in 1973 te Zweden, als kind opgegroeid in Duitsland en Finland, sinds 2007 levend in Denemarken. Ze schrijft visuele poëzie en conceptueel werk, dikwijls aan de hand van eenvoudige tekeningen en gebruik makend van verschillende talen. Haar bundel zaroum uit 2001, bestaande uit 29 geanimeerde en interactieve gedichten was bij Krikri ook te zien in 2008. De installatie Indices (installatie van poëzie en gevonden voorwerpen) werd in 2003 tentoongesteld in een oude synagoge in Roemenië. Samen met Sebastian Eskildsen maakte zij in 2009 in opdracht van de Zweedse radio het tekst- en klankwerk "sounds for soloists". Naast haar werk als dichteres werkte ze samen met fotograaf Joakim Eskildsen aan The Roma Journeys (2007, Steidl), een fotodocument over de cultuur, de taal en de levenscondities van de Roma in verschillende Europese landen.

Terug


Lucille Calmel

Sinds 1990 is Lucille Calmel actief als performancekunstenares met haar project "l'écriture vivante" op podium en op internet. Daarnaast is ze ook regisseur en schrijfster. Ze richtte het performance collectief Les Trifides op en leidde, samen met Matias Beyler te Montpellier, het experimentele theatergezelschap myrtilles en leidde de artistieke onderzoeksruimte .lacooperative. Meer recent werkte zij als programmatie-assistente bij Recyclart te Brussel en onderzocht ze op verschillende happenings de performatieve dimensies tussen hedendaagse poëzieën, klank en film. Haar krachtige performances combineren onder andere electronisch vervormde stemgeluiden met tekst, performance- en filmfragmenten.

Terug


Hannah Silva

Hannah Silva studeerde muziek, behaalde diploma's in schrijven voor choreografie en performance en theater en schrijft tegenwoordig poëzie, theater en is gerenommeerd performer. Ze combineert het fysieke van het theater met vocale gymnastiek en taalexperimenten. Recente projecten zijn onder andere You Said/I Said i.s.m. percussionist Alexis Kirke (in opdracht van Phrased & Confused); Panopticon en Boat on the Water, een voorstelling met poëzie, dans en theater op een boot in Plymouth tijdens het Dance-ing Devon festival. Op 11 maart 2011 ging haar one-womanshow "Opposition" in premiere.

Terug


Caroline Bergvall

Van Frans-Noorse afkomst woont Caroline Bergvall momenteel in Londen. Deze schrijfster en interdisciplinaire kunstenares werkt binnen haar projecten en research afwisselend aan poëtische publicaties en performance georiënteerde - meestal klank gedreven - schrijfprojecten. Ze is voornamelijk gekend voor haar multilinguaal werk waarbij haar bundels opvallen door hun combinatie aan performance gerelateerde, visuele en literaire tekstualiteit. Ze kreeg opdrachten van internationale musea waaronder het Hammer Museum in LA (i.s.m. Rodney McMillian); MOMA en Dia Arts Foundation te New York, Tate Modern in London; het MuKHA in Antwerpen en de Arnolfini Gallery te Bristol. Zij is onderzoekster en docente in de Creative and Performing Arts aan de University of Southampton, Engeland. Foto: Christina Mcphee 2008.

Terug


Nora Gomringer

Geboren in Neunkirchen/Saar in 1980 wordt Nora Gomringer door haar vlotte slam performances, klassieke poëzie en experimentele expressievormen nu reeds als één van de beste Duitse dichters van haar generatie beschouwd. Zowel in het Duits als in het Engels, werkt ze zowel met eigen teksten als met werk van o.a. Ernst Jandl, Frida Kahlo en Eugen Gomringer. Haar poëzie werd bekroond met de Hattinger Förderpreis für Literatur (2003), de internationale Poëzieprijs van de IWC in Turin (2006), de Literatuurprijs van de stad Erlangen (2006), de Bayrischer Kulturpreis ( EON-Stiftung, 2007) en de Nikolaus-Lenau-Lyrikpreis (2008). Ze publiceerde drie bundels: Silbentrennung (Grupello, 2002), Sag doch mal was zur Nacht (Voland & Quist, 2006) en Klimaforschung (Voland & Quist, 2008) en trad o.a. in Parijs, Rome, Beijing, Cyprus, Canada en de VS op. Zelf organiseert ze sinds 2001 een poetry slam in Bamberg.

Terug